VEO har anlitats för att elektrifiera den norska vindkraftsparken Ytre Vikna, som ligger i närheten av Trondheim. Beställare är Sarepta Energi AS.

Efter utbyggnaden kommer Ytre Vikna att vara Norges största vindkraftspark med en årlig produktion på 580 GWh, vilket motsvarar elbehovet för hälften av Trondheims 170 000 invånare. Det slutgiltiga investeringsbeslutet tas i höst.

VEO har tidigare elektrifierat en vindkraftpark i Norge, men mest har bolaget jobbat med vattenkraft och elstationer i landet. I hemlandet Finland hör VEO till marknadsledarna både när det gäller elektrifiering av vindkraftsparker och modernisering av vattenkraftverk.

”Jag är väldigt nöjd med att vi får visa VEO:s kunskap inom vindkraft på den norska marknaden, speciellt när det gäller ett så här stort projekt”, säger Viktor Forss, VEO:s VD i Norge. Forss ser med tillförsikt på framtiden, eftersom många vindkraftsparker för tillfälle planeras i Norge.

Beställaren Sarepta Energi som bygger parken Ytre Vikna säger så här om varför man valde VEO:

”Bolaget jobbar på ett lösningsorienterat sätt och visade på stor flexibilitet under upphandlingsprocessen. I kombination med ett konkurrenskraftigt pris avgjorde det saken”, säger Trond Mellingsæter, administrativ direktör på Sarepta Energi.

VEO kommer att stå för den kompletta elektrifieringen av Ytre Vikna vindkraftspark, vilket betyder att leveransen sker enligt nycklarna i handen principen. Företaget bygger en ny elstation på området och utvidgar en gammal. Stationerna inkluderar tre 70 MVA-transformatorer och ett gasisolerat ställverk på132 kV. Dessutom ingår komplett kontrollanläggning och 22 kV ställverk som produceras i VEO:s fabrik i Vasa, Finland. Också montering och ibruktagning ingår i leveransen. Det totala värdet uppgår till drygt fyra miljoner euro.